Słuszna Strawa – „Jesteśmy jak rodzina”.
Lokale gastronomiczne świecące pustakami! To widok, który ukazywał nam się jeszcze kilka miesięcy temu, kiedy spacerowaliśmy ulicami Warszawy. W czasie najgorętszego okresu pandemii inicjatywa „Słuszna Strawa” rozpoczęła swoją działalność i pojawiła się na kulinarnej mapie Warszawy. Jak to jest, że większość lokali gastronomicznych zakończyła swoją działalność a inne ją rozpoczęły mimo obostrzeń związanych z koronawirusem?
Zapraszam do miejsca stworzonego przez ludzi z różnych stron świata i różnych kręgów kulturowych – „Słuszna Strawa” jak sami mówią jest to miejsce, w którym czują, że tworzą jedną wielką rodzinę.
„Jesteśmy kolektywem migrantek i migrantów, gotujemy dla Was nasze domowe jedzenie, bliskie naszym sercom.”
Miejsce, które niesie ze sobą ważną wartość społeczną.
Słuszna Strawa jest formą kolektywu i skupia się na gotowaniu, wspieraniu w nauce języka i pomocy w rozwiązywaniu problemów urzędowych oraz prawnych. Kolektyw ma też śmiałe marzenia: o własnym sklepie, restauracji i centrum społecznym.
Ekonomia społeczna.
Od chwili rozpoczęcia działali pod skrzydłami Fundacji Splot Słoneczny, w tej chwili dzięki wsparciu specjalistów Warszawskiego Ośrodka Ekonomii Społecznej w Fundacji Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych są w trakcie rejestracji spółdzielni socjalnej, co pozwoli im ubiegać się o dofinansowanie miejsc pracy i rozwój swojej działalności.
Kto tworzy i co odróżnia to miejsce?
„Sami jesteśmy sobie dyrektorami, nie ma jednej osoby która decyduje, mamy wspólny głos. I jest to jedna z najlepszych rzeczy jaką doświadczam w pracy w naszej kuchni.”- mówi Julia z Białorusi. „Pochodzimy z różnych krajów, uczymy się ze sobą komunikować, a dzięki sile zespołu nasze kompetencje kulinarne i językowe wzrastają.” – dodaje Maysoon. „To miejsce pełne różnorodności kultur i nowych przyjaciół.” – podsumowuje Ali.
Jak podkreśla Alicja Qandil pomysłodawczyni Słusznej Strawy: „Budują wspólnotę̨ opartą na solidarności, akceptacji, wzajemnym wsparciu, dzieleniu się zasobami. Każdego dnia uczą się kolektywnego i równościowego podejmowania decyzji, dysponowania odpowiedzialnością oraz budowaniem sprawczości i podmiotowości.”
Większa część zespołu to osoby z doświadczeniem migracji i uchodźctwa, gotujące zawodowo lub z pasji dzielenia się smakami z rejonów, z których pochodzą. Przygotowują jedzenie według domowych przepisów, a receptury te są częścią ich najlepszych wspomnień z miejsc, z których przyszło im wyjechać.
Wsparcie na rynku pracy i staże zawodowe.
Dzięki zaangażowaniu naszego zespołu ekspertek Iwony Cichowicz i Oksany Denysyuk, Panie Maysoon i Haregu mogły uczestniczyć w 3 miesięcznym stażu w ramach projektu Punkt Informacji Zawodowej dla Cudzoziemców współfinansowanego przez m.st. Warszawa. To czas rozwoju ich możliwości kulinarnych, nauki gotowania dla większej ilości osób oraz nauka pracy w kolektywie. Oprócz rozwijania się w zawodzie szefowej kuchni praca daje możliwość podniesienia kompetencji językowych, „nie mamy jednego języka komunikacji staramy się mówić po polsku i angielsku” dodaje Maysoon. Vlad z Białorusi, który w ramach naszego projektu ukończył Kurs Baristy mówi o tym, że Słuszna Strawa „to miejsce, gdzie uczę się gotowania i komunikacji” oraz miejsce, gdzie na pewno spełni swoje marzenie – parzenie pysznej kawy!
Miejsca otwarte na różnorodność dają osobom zagrożonym wykluczeniem z rynku pracy, szansę nauki zawodu, języka, poznawania nowych ludzi, współpracy w wielokulturowym kolektywie. Taki zespół ma szansę na godną pracę i na poczucie sprawczości, co motywuje do rozwijania kompetencji zawodowych i społecznych. Słuszna strawa to miejsce, gdzie osoby z różnych zakątków świata odnajdują radość życia i odzyskują poczucie własnej wartości.
Każdego dnia obserwujemy jak Słuszna Strawa wzrasta w siłę. Zapraszam do śledzenia pracy kolektywu na Facebooku: https://www.facebook.com/slusznastrawa oraz na stronie internetowej https://slusznastrawa.org/
Projekt „Punkt informacji zawodowej dla cudzoziemców” współfinansuje m.st. Warszawa
Iwona Cichowicz, coach/doradczyni zawodowa/ekspertka w Punkt Informacji Zawodowej dla Cudzoziemców
Żródło zdjęć: Słuszna Strawa.